Istanbul - 5BB 2022.

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Sa blizu 14. miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom na svijetu. Na početku donosimo riječi čuvenog Alphonse de Lamartine koji je rekao: „Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu…“

1. Dan – (Subota 25.06.2022.) BIH

Okupljanje i polazak putnika iz Sarajeva, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenika. Brčkog i Bijeljine… Ugodna vožnja udobnim turističkim autobusom preko Beograda i Niša ka Sofiji i dalje ka Istanbulu sa usputnim zadržavanjima radi pasoškoh procedura, odmora i drugih potreba grupe.

2. Dan – (Nedjelja 26.06.2022.) ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel. Nakon odmora fakultativno obilazak Istanbula u pratnji stručnog vodiča: Sultan Ahmet, Hipodrom, Kapali Čaršija, Bayazit, Aya Sofija, cisterna Bazilika…..Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. Dan – (Ponedjeljak 27.06.2022.) ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka Fakultativni izlet: Krstarenje Bosforom – momenat kada s jedne strane vidite kopno Azije, a sa druge evropsko tlo.. jednoiposatno krstarenje brodom od kabasa do mosta FSM. Nakon krstarenja Bosforom – fakultativno odlazak na Ortakoy.. a zatim odlazak autobusom u kvart EYUP – posjeta Sultan Eyup džamiji Nakon toga fakultativno odlazak u SHOPPING OUTLET VENEZIA na Gaziosmanpaši. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko, Defacto…… Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. Dan – (Utorak 28.06.2022.) ISTANBUL

Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. Nakon Camilice slijedi odlazak do Azijskog dijela Istanbula, i najveće općine u cijelom gradu koja se zove Uskudar. Na Uskudru se nalazi i čuvena Djevojačka kula koju ćete također imati priliku da vidite. Kao posljednji dio ovog izleta, ostavili smo Taksim, najmoderniji dio grada, gdje imamo slobodno vrijeme za uživanje kako u gastronomskoj ponudi, tako i u shoppingu. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

5. Dan – (Srijeda 29.06.2022.) Istanbul – PRINČEVSKA OSTRVA

Doručak. Nakon doručka Fakultativno idemo do Azijskog dijela Istanbula i poznatog vidikovca Čamlidža gdje ćemo posjetiti novu džamiju i uživati u arhitekturi i grandioznosti iste. Nakon posjete džamiji Čamlidža nastavak vožnje autobusom do Evropskog dijela Istanbula do luke i ukrcaj na brod i polazak prema Prinčevskim ostrvima. Arhipelag od 9 ostrva koji se nalazi na mramornom moru, danas se tu nalaze poznate plaže Istanbula a u vrijeme Bizantije su ostrva korišena za slanje egzil pretendenata na carski prijestol. Slobodno vrijeme za obilazak jednog od ostrva te u večernjim satima povratak brodom prema hotelu. Noćenje.

6. Dan – (Četvrtak 30.06.2022.) ISTANBUL

Nakon doručka Fakultativni izlet u Bursu. Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

7. Dan – (Petak 01.07.2022.) ISTANBUL – EDIRNE – BiH

Doručak. Napuštanje hotela oko 11.00h. Polazak prema Edirnama – obilazak grada u pratnji vodiča: Selimija džamija, Arasta bazar… Slobodno vrijeme za kupovinu. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.

8. Dan – (Subota 02.07.2022) BiH

Dolazak na odredište u podnevnim satima.

Cijena aranžmana: 299,00 KM

First Minute cijena za prvih 20 rezervacija

Redovna cijena nakon ovog datuma je 319,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-obavezno putničko-zdravstveno osiguranje – 15,00 KM

-Doplata za 1/1 sobu – 30,00 KM/dan/osoba

-Fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike:

  • Obilazak Istanbula u pratnji lokalnog vodiča –  10 €
  • Krstarenje Bosforom – 20 €
  • Ortakoy, Eyup i outlet Venezia – 20 €
  • Džamija Camilica, Uskudar i Taksim – 20 €
  • Izlet u Bursu – 25 €
  • Prinčevska ostrva – 20 €

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe)

-5 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu u oblasti Laleli

-Obilazak Edirnea

-Pratilac putovanja ispred agencije

-Troškove pripreme i organizacije

Potrebna dokumentacija:

-Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.

-Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja
najkasnije 10 dana prije polaska.

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 30%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 150,00 KM po osobi.

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – NA UPIT!

Napomena:

-Za ulazak u Tursku od 01.06.2021. potreban je alternativno: PCR test (ne stariji od 72h), Brzi Antigen test (ne stariji od 48h) ili potvrda o primljenoj drugoj dozi vakcine (najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku).
Brzi antigen testovi za klijente agencije Almy Travel, u poliklinici „Sunce“ u Zenici koštaju 15,00 KM po osobi.