ISTANBUL – August 2021. - 4 noćenja

1. Dan – (Nedjelja 08.08.2021.) BIH-SRB-BG

Polazak iz Sarajeva u jutarnjim satima. Polasci prema rasporedu iz Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboja, Tuzle i Bijeljine prema rasporedu. Vožnja prema graničnom prelazu Rača. Noćna vožnja kroz Srbiju, Bugarsku sa pauzama po potrebi grupe.

2. Dan – (Ponedjeljak 09.08.2021.) TR – ISTANBUL

Nastavak putovanja prema Edirnama te dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Smještaj grupe u hotel. Kraći odmor. Fakultativno: Odlazak u pješački obilazak stare jezgre evropskog dijela Istanbula uz lokalnog turističkog vodiča (Bayazit trg, Univerzitet, Kapali Čaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Aya Sofia, Plava Džamija, Topkapi). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan – (Utorak 10.08.2021.) ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – Eyup – Venezia

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet te vožnja autobusom u pratnji lokalnog vodiča do luke, ukrcaj na brod kada započinje nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu – najljepčem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji, Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula). Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon toga odlazimo do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Nakon toga fakultativno odlazak u SHOPPING OUTLET VENEZIA na Gaziosmanpaši. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

4. Dan – (Srijeda 11.08.2021.) Camilica – Prinčevska Ostrva – Taksim

Doručak. Nakon doručka Fakultativno idemo do Azijskog dijela Istanbula i poznatog vidikovca Čamlidža gdje ćemo posjetiti novu džamiju i uživati u arhitekturi i grandioznosti iste. Nakon posjete džamiji Čamlidža nastavak vožnje autobusom do Evropskog dijela Istanbula do luke i ukrcaj na brod i polazak prema Prinčevskim ostrvima. Arhipelag od 9 ostrva koji se nalazi na mramornom moru, danas se tu nalaze poznate plaže Istanbula a u vrijeme Bizantije su ostrva korišena za slanje egzil pretendenata na carski prijestol. Povratak u luku u kasnim popodnevnim satima, te odlazak na trg Taksim, centar modernog Istanbula. Povratak u hote, noćenje.

5. Dan – (Četvrtak 12.08.2021.) Istanbul – Bursa

Doručak. Fakultativni izlet u Bursu (brodom, preko Mramornog mora). Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Otomanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grad. Slobodno vreme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Kumburgaz. Noćenje.

6. Dan – (Petak 13.08.2021. ) ISTANBUL – EDIRNE – BIH

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Edirnama. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča. Džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja pravcem Sofija – Niš – Beograd uz pauze prema potrebi grupe.

7. Dan – (Subota 14.08.2021.) BiH

Nastavak putovanja za BiH. Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana: 219,00 KM

U cijenu aranžmana nisu uračunate i sljedeće posjete i obilasci:

-Krstarenje Bosforom u trajanju od (1,5 – 2h) – 20€

-Obilazak Istanbula – 10€

-Posjeta četvrti Eyup i shopping outletu Venezia – 20€

-Posjeta Bursi – 25€ (Minimalno 30 prijavljenih putnika)

Svi izleti – 65€

Mali paket (svi izleti osim Burse) – 50€

-Putničko zdravstveno osiguranje za sve dane trajanja putovanja – 12,00 KM

U cijenu aranžmana je uračunato:

-Prevoz autobusima visoke turističke klase sa klimom, Toalet-om, TV/video/audio opremom, mini barom i kuhinjom

-Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa u starom dijelu Istanbula (Laleli)

-Posjeta vidikovcu i džamiji Camilica, i plovidba do Prinčevskih Ostrva – GRATIS

-Obilazak Edirnea

-Usluge vodiča tokom putovanja kao i kompletne organizacije

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 30%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 120,00 KM po osobi

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – 120,00 KM po osobi

Napomena:

-Za ulazak u Tursku od 01.06.2021. potreban je alternativno: PCR test (ne stariji od 72h), Brzi Antigen test (ne stariji od 48h) ili potvrda o primljenoj drugoj dozi vakcine (najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku). Brzi antigen testovi za klijente agencije Almy Travel, u poliklinici „Sunce“ u Zenici koštaju 20,00 KM po osobi.