ISTANBUL – Oktobar 2021. – 4 noćenja

1. Dan – (Nedjelja 17.10.2021.) BIH-SRB-BG

Polazak iz Sarajeva u jutarnjim satima. Polasci prema rasporedu iz Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboja, Tuzle i Bijeljine prema rasporedu. Vožnja prema graničnom prelazu Rača. Noćna vožnja kroz Srbiju, Bugarsku sa pauzama po potrebi grupe.

2. Dan – (Ponedjeljak 18.10.2021.) ISTANBUL

Nastavak putovanja prema Edirnama te dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Smještaj grupe u hotel. Kraći odmor. Fakultativno: Odlazak u pješački obilazak stare jezgre evropskog dijela Istanbula uz lokalnog turističkog vodiča (Bayazit trg, Univerzitet, Kapali Čaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Aya Sofia, Plava Džamija, Topkapi). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan – (Utorak 19.10.2021.) ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – Eyup – Miniaturk – Venezia

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet te vožnja autobusom u pratnji lokalnog vodiča do luke Eminonu, ukrcaj na brod kada započinje nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu – najljepšem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji, Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula). Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Sa Eyupa slijedi odlazak do muzeja Miniaturk, gdje imate mogućnost vidjeti 122 građevine nekadašnjeg Osmanskog carstva, umanjene u omjeru 50:1, te uživati u zabavnim sadržajima parka. Fakultativno odlazak u SHOPPING OUTLET VENEZIA na Gaziosmanpaši. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

4. Dan – (Srijeda 20.10.2021.) Camilica – Prinčevska Ostrva

Doručak. Nakon doručka Fakultativno odlazak u luku Kabataš, te ukrcavanje na privatni brod koji ide prema Prinčevskim ostrvima. Plovidba brodom i iskrcavanje na posljednjoj stanici, najatraktivnijem i najvećem ostrvu pod imenom Buyuk Ada (Veliko ostrvo), te kraće razgledanje uz licenciranog vodiča. Prilika da uživate u prelijepoj šetnici, te da probate lokalne specijalitete u ribljim i tradicionalnim restoranima širom ostrva. U podnevnim satima povratak brodom u luku, te vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. U popodnevnim satima povratak u hotel, te slobodno vrijeme za shopping u Kapali Čaršiji.

5. Dan – (Četvrtak 21.10.2021.) Istanbul – Bursa

Doručak. Fakultativni izlet u Bursu (brodom, preko Mramornog mora). Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

6. Dan – (Petak 22.10.2021. ) ISTANBUL – EDIRNE – BIH

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Edirnama. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča. Džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja istim putem preko Bugarske, Srbije i BiH.

7. Dan – (Subota 23.10.2021.) BiH

Nastavak putovanja za BiH. Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana: 219,00 KM

(minimalno 40 prijavljenih putnika)

Aranžman ne obuhvata:

-Krstarenje Bosforom u trajanju od (1,5 – 2h) – 20 €

-Posjeta četvrti Eyup, Miniaturku i shopping outletu Venezia – 20 €

-Posjeta Prinčevskim Ostrvima, Džamiji Čamlidža i trgu Taksim – 15 €

-Posjeta Bursi – 25 € (Minimalno 30 prijavljenih putnika)

Svi izleti – 70 €

Mali paket (svi izleti osim Burse) – 50 €

-Putničko zdravstveno osiguranje za sve dane trajanja putovanja – 12,00 KM

Aranžman obuhvata:

-Prevoz autobusima visoke turističke klase sa klimom, Toalet-om, TV/video/audio opremom, mini barom i kuhinjom

-Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa u starom dijelu Istanbula

-Obilazak stare gradske jezgre Istanbula sa lokalnim vodičem

-Obilazak Edirnea

-Usluge vodiča tokom putovanja kao i kompletne organizacije

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 30%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 120,00 KM po osobi.

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – 120,00 KM po osobi.

Napomena:

-Za ulazak u Tursku od 01.06.2021. potreban je alternativno: PCR test (ne stariji od 72h), Brzi Antigen test (ne stariji od 48h) ili potvrda o primljenoj drugoj dozi vakcine (najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku).