Toskana - Mart 2024.

1.DAN: Četvrtak, 29.02.2024 – SARAJEVO – ZENICA – DOBOJ
Polazak iz Sarajeva oko 19.00h sa dogovorenog mjesta. Polasci iz Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja i Gradiške. Mogućnost polaska iz Tuzle, Lukavca i Gračanice. Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju uz usputna zadržavanja prema potrebi grupe.

2.DAN: Petak, 01.03.2024 – BOLOGNA – MONTECATINI TERME
Dolazak u Bolognu u jutarnjim satima. GRATIS obilazak grada nauke i umjetnosti poznatog po najstarijem univerzitetu u Evropi, obilazak: Trg Mađore, trg i fontana Netuno, bazilika San Petronio, tornjevi Azineli… Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema Montecatini Termama. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za upoznavanje malog, ali šarmantnog gradića. Noćenje.

3.DAN: Subota, 02.03.2024 – FIRENZA + SIENA
Doručak. Individualne samostalne aktivnosti ili mogućnost cjelodnevnog fakultativnog odlaska u Firenzu i Sienu. Prvo je planirana posjeta Firenzi – glavni grad Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti, grad koji mnogi smatraju jednim od najljepših gradova. Razgled grada uz pratnju vodiča: Palazzo Medici, Duomo e Battistero, Santissima Annunziata, Biblioteca Nazionale, Santa Croce, Casa di Dante… Slobodno vrijeme. Nakon toga sastanak grupe i polazak za Sienu- drugom najznačajnijem gradu Toskane po umjetničkoj i kulturnoj baštini. Po dolasku, obilazak pješice gradskog jezgra: Piazza del Kampo, trga u obliku školjke na kome su Fontane sreće i Palaco publiko sa zvonikom od 88m., Piazza del Duomo sa gotskom katedralom… Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4.DAN: Nedjelja, 03.03.2024 – CINQUE TERRE
Doručak. Individualne samostalne aktivnosti ili mogućnost cjelodnevnog fakultativnog izleta do “Cinque Terre”, Nacionalni park na uskom dijelu Ligurijske obale na kojem je smješteno pet gradića uokvirenih strmim stijenama. Danas se do nacionalnog parka stiže vozom. Vožnja autobusom duž veličanstvene stjenovite obale do La Specie, gdje je ukrcavanje na lokalni voz koji povezuje svih pet naselja. Riomaggiore je prvo naselje sa strane La Specie. Grad leži duž potoka Madjore na stjenovitim padinama i spušta se ka moru u formi amfiteatra. Odatle čuvenom stazom ljubavi, Via dell’ Amore, stiže se do mjesta Manarola, koje je izgrađeno dijelom uz more, a dijelom na brdu oko crkve San Lorenzo iz 14. stoljeća. Vernazza je izgrađena na uzvišenju oko Crkve Svete Margarite Antiohijske iz 13. stoljeća u stilu ligurijske gotike. Po mišljenju turista Vernazza je najljepši gradić nacionalnog parka. Monterosso al Mare je najstarije naselje podjeljeno na dva dijela srednjovjekovnom kulom Aurora. Novi dio grada, Fegina, je najposjećeniji turistima, ima veliki broj hotela i restorana. Feginom dominira poznata statua Neptuna, boga mora. U Monterossu se nalazi najveća plaža pa je ujedno i najposjećenije naselje. Slobodno vrijeme u svakom od naselja. U predvečernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN: Ponedjeljak, 04.03.2024 – PISA – BIH
Doručak. Check-out iz hotela. Fakultativni polazak prema Pisi. Po dolasku obilazak u pratnji vodiča grupe šetnja do Katedralnog trga, gdje se nalazi svjetski slavan Krivi toranj ali i katedrala, krstionica i groblje Camposanto na kojima su radili neki od najznačajnijih predrenesansnih i renesansnih majstora. Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema BiH.

6. DAN: Utorak, 05.03.2024 – PISA – BIH
Dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima.

Cijena za prvih 20 rezervacija: 399,00 KM

Redovna cijena: 449,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-Obavezno putno zdravstveno osiguranje: 12 KM po osobi (do 60 god), 60+god: 24KM

-Fakultativni(neobavezni) izleti: Firenza, Pisa, Siena, Cinque Terre

-Lokalna turistička taksa: 6 EUR po osobi – plaća se lično na recepciji

-Osiguranje u slučaju otkaza aranžmana od strane putnika (neobavezno)

-Doplata za posebno birano sjedište: 50 KM

-Doplata za jednokrevetnu sobu na UPIT

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz modernim turističkim autobusom

-Smještaj u hotelu 3*** u Montecatini Termama u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom

-Troškovi organizacije putovanja i pratioca putovanja

-GRATIS POSJETA BOLONJI

Napomena:

-Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 90 dana od dana polaska na putovanje.

-Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

-U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja
najkasnije 10 dana prije polaska.