Istanbul - Januar 2022.

1. Dan – (Nedjelja 16.01.2022.) BIH-SRB-BG

Polazak iz Sarajeva u jutarnjim satima. Polasci prema rasporedu iz Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboja, Tuzle i Bijeljine prema rasporedu. Vožnja prema graničnom prelazu Rača. Noćna vožnja kroz Srbiju, Bugarsku sa pauzama po potrebi grupe.

2. Dan – (Ponedjeljak 17.01.2022.) ISTANBUL

Nastavak putovanja prema Edirnama te dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Smještaj grupe u hotel. Kraći odmor. Fakultativno: Odlazak u pješački obilazak stare jezgre evropskog dijela Istanbula uz lokalnog turističkog vodiča (Bayazit trg, Univerzitet, Kapali Čaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Aya Sofia, Plava Džamija, Topkapi). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan – (Utorak 18.01.2022.) ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – Eyup – Miniaturk – Watergarden

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet te vožnja autobusom u pratnji lokalnog vodiča do luke Eminonu, ukrcaj na brod kada započinje nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu – najljepšem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji, Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula). Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Sa Eyupa slijedi odlazak do muzeja Miniaturk, gdje imate mogućnost vidjeti 122 građevine nekadašnjeg Osmanskog carstva, umanjene u omjeru 50:1, te uživati u zabavnim sadržajima parka. Fakultativno odlazak u shopping outlet Venezia. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

4. Dan – (Srijeda 19.01.2022.) Ortakoy – Camilica – Uskudar – Taksim

Doručak. Nakon doručka Fakultativno odlazak do mondenskog Ortakoya, dijela grada poznatog po gastronomskim specijalitetima te prelijepoj džamiji koja se nalazi na samom Bosforu. Zatim slijedi vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. Sa Camilice se spuštamo do najveće općine u Istanbulu koja se zove Uskudar, gdje ćemo vidjeti i Djevojaču kulu, te imati priliku za kupovinu na pijaci Uskudar po sjajnim cijenama. Za posljednji dio izleta rezervisan je povratak u Evropu, i to u najmpderniji dio grada, Taksim sa ulicom Istiklal. U predvečernjim satima povratak u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

5. Dan – (Četvrtak 20.01.2022.) Istanbul – Bursa

Doručak. Fakultativni izlet u Bursu (brodom, preko Mramornog mora). Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

6. Dan – (Petak 21.01.2022.) ISTANBUL – EDIRNE – BIH

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Edirnama. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča. Džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja istim putem preko Bugarske, Srbije i BiH.

7. Dan – (Subota 22.01.2022.) BiH

Nastavak putovanja za BiH. Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana: 199,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-Krstarenje Bosforom u trajanju od (1,5 – 2h) – 20€

-Posjeta četvrti Eyup, Miniaturku i shopping outletu Venezia – 20€

-Posjeta džamiji Čamlidža, Ortakoyu, Uskudaru i trgu Taksim – 20€

-Posjeta Bursi – 25€ (Minimalno 30 prijavljenih putnika)

Svi izleti – 70€

Mali paket (svi izleti osim Burse) – 50€

-Putničko zdravstveno osiguranje za sve dane trajanja putovanja – 12,00 KM

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusima visoke turističke klase sa klimom, Toalet-om, TV/video/audio opremom, mini barom i kuhinjom

-Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa u starom dijelu Istanbula

-Obilazak stare gradske jezgre Istanbula sa lokalnim vodičem

-Obilazak Edirnea

-Usluge vodiča tokom putovanja kao i kompletne organizacije

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 30%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 120,00 KM po osobi.

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – 120,00 KM po osobi.

Napomena:

-Za ulazak u Tursku od 01.06.2021. potreban je alternativno: PCR test (ne stariji od 72h), Brzi Antigen test (ne stariji od 48h) ili potvrda o primljenoj drugoj dozi vakcine (najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku).

Brzi antigen testovi za klijente agencije Almy Travel, u poliklinici „Sunce“ u Zenici koštaju 20,00 KM po osobi.