Istanbul - Juli 2023.

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni, historijski i ekonomski centar. Sa blizu 14. miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu po broju stanovnika u gradskom području. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom historijskom dijelu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom na svijetu. Na početku donosimo riječi čuvenog Alphonse de Lamartine koji je rekao: „Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu..“

1.dan: Subota – BiH
Okupljanje i polazak putnika iz Sarajeva, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Srebrenika. Brčkog i Bijeljine… Ugodna vožnja udobnim turističkim autobusom preko Beograda i Niša ka Sofiji i dalje ka Istanbulu sa usputnim zadržavanjima radi pasoškoh procedura, odmora i drugih potreba grupe.

2.dan: Nedjelja – ISTANBUL
Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel. Nakon odmora fakultativno obilazak Istanbula u pratnji stručnog vodiča: Sultan Ahmet, Hipodrom, Kapali Čaršija, Bayazit, Aya Sofija, cisterna Bazilika…..Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan: Ponedjeljak – ISTANBUL
Doručak. Nakon doručka Fakultativni izlet: Krstarenje Bosforom – momenat kada s jedne strane vidite kopno Azije, a sa druge evropsko tlo.. jednoiposatno krstarenje brodom od kabasa do mosta FSM. Nakon krstarenja Bosforom – fakultativno odlazak na Ortakoy.. a zatim odlazak autobusom u kvart EYUP – posjeta Sultan Eyup džamiji Nakon toga fakultativno odlazak u SHOPPING OUTLET VENEZIA na Gaziosmanpaši. Prilika za shopping u poznatim brendovima: Nike, Adidas, US POLLO, Takko, Defacto…… Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan: Utorak – ISTANBUL
Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. Nakon Camilice slijedi odlazak do Azijskog dijela Istanbula, i najveće općine u cijelom gradu koja se zove Uskudar. Na Uskudru se nalazi i čuvena Djevojačka kula koju ćete također imati priliku da vidite. Kao posljednji dio ovog izleta, ostavili smo Taksim, najmoderniji dio grada, gdje imamo slobodno vrijeme za uživanje kako u gastronomskoj ponudi, tako i u shoppingu. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

5.dan: Srijeda – ISTANBUL-PRINČEVSKA OSTRVA
Doručak. Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Evropskog dijela Istanbula do luke i ukrcaj na brod i polazak prema Prinčevskim ostrvima. Arhipelag od 9 ostrva koji se nalazi na Mramornom moru, danas se tu nalaze poznate plaže Istanbula a u vrijeme Bizantije su ostrva korištena za slanje egzil pretendenata na carski prijestol. Slobodno vrijeme za obilazak jednog od ostrva te u večernjim satima povratak brodom prema hotelu. Noćenje.

6.dan: Četvrtak – ISTANBUL
Nakon doručka Fakultativni izlet u Bursu. Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

7.dan: Petak – ISTANBUL
Doručak. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji i Egipatskoj pijaci. Noćenje.

8.dan: Subota – ISTANBUL-EDIRNE-BiH
Doručak. Napuštanje hotela oko 11.00h. Polazak prema Edirnama – obilazak grada u pratnji vodiča: Selimija džamija, Arasta bazar… Slobodno vrijeme za kupovinu. Nastavak putovanja kroz Bugarsku prema Srbiji.

9.dan: Nedjelja – ISTANBUL- BiH
Dolazak na odredište u podnevnim satima.

Cijena do 30.04.2023 : 409,00 KM

Cijena aranžmana: 439,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-Fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike

-Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 18,00 KM

Fakultativni izleti/ odvojeno:

  • Istanbul u pratnji lokalnog vodiča – 10 EUR
  • Krstarenje Bosforom – 20 EUR
  • Ortakoy, Eyup, Shopping Venezia Mega Outlet – 20 EUR
  • Džamija Camlica, Uskudar, Taksim – 20 EUR
  • Izlet u Bursu – 35 EUR
  • Prinčevska Ostrva – 20 EUR

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),

-6 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu u oblasti LALELI

-Posjeta Edirnama: džamija Selimija, Arasta bazar…

-Pratilac putovanja ispred agencije

-Troškove pripreme i organizacije

Potrebna dokumentacija:

-Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 150 dana od dana polaska na putovanje.

-Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.

-U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja najkasnije 10 dana prije polaska.

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 25%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 180,00 KM po osobi.

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – NA UPIT!