Istanbul - Maj 2022.

1. Dan – (Nedjelja 08.05.2022.) BIH-SRB-BG

Polazak iz Sarajeva u jutarnjim satima. Polasci prema rasporedu iz Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboja, Tuzle i Bijeljine prema rasporedu. Vožnja prema graničnom prelazu Rača. Noćna vožnja kroz Srbiju, Bugarsku sa pauzama po potrebi grupe.

2. Dan – (Ponedjeljak 09.05.2022.) ISTANBUL

Nastavak putovanja prema Edirnama te dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Smještaj grupe u hotel. Kraći odmor. Fakultativno: Odlazak u pješački obilazak stare jezgre evropskog dijela Istanbula uz lokalnog turističkog vodiča (Bayazit trg, Univerzitet, Kapali Čaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Aya Sofia, Plava Džamija, Topkapi). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan – (Utorak 10.05.2022.) ISTANBUL – KRSTARENJE BOSFOROM – Ortakoy – Eyup – Venezia

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet te vožnja autobusom u pratnji lokalnog vodiča do luke Eminonu, ukrcaj na brod kada započinje nezaboravno krstarenje Bosforom. Uživanje u Zlatnom rogu – najljepšem dijelu Istanbula, Galata mostu, Galata Kuli, džamiji Selimiji, Dolmabahče palati, Bešiktašu, Ortakoj kvartu, Rumeli hisaru (čuvena bizantijska tvrđava), Jedi kulama (sedam kula). Nakon nezaboravnog krstarenja Bosforom a nakon toga odlazak u čuveni kvart odlazak do četvrti Ortakoy i prilika za uživanje i relaksaciju na prelijepom mjestu gdje Prvi Bosfroski most spaja Evropu i Aziju. Nakon Ortakoya, idemo do četvrti Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“.. U posljednjem dijelu ovog izleta, idemo do shopping outleta Venezia, koji je jedan od najatraktivnijih outleta u Evropi, izgrađen po uzoru na grad Veneziu. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

4. Dan – (Srijeda 11.05.2022.) Camilica – Uskudar – Taksim

Doručak. Nakon doručka Fakultativno vožnja autobusom do Azijskog dijela grada, gdje se nalazi impozantno zdanje džamije Camilica, koja je i najveća u Turskoj. Uživanje u pogledu koji se pruža sa platoa Džamije, odakle se vidi doslovno cijeli grad Istanbul. Nakon Camilice slijedi odlazak do Azijskog dijela Istanbula, i najveće općine u cijelom gradu koja se zove Uskudar. Na Uskudru se nalazi i čuvena Djevojačka kula koju ćete također imati priliku da vidite. Kao posljednji dio ovog izleta, ostavili smo Taksim, najmoderniji dio grada, gdje imamo slobodno vrijeme za uživanje kako u gastronomskoj ponudi, tako i u shoppingu. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

5. Dan – (Četvrtak 12.05.2022.) Istanbul – Bursa

Doručak. Fakultativni izlet u Bursu (brodom, preko Mramornog mora). Bursa je četvrti po veličini grad u Turskoj, ušuškan ispod planine Uludag. Upravo ovdje, u nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva, sahranjene su sultanije Mahidevran i Hurem. Nalazi se na historijskom Putu svile i predstavlja centar tekstilne industrije, zbog čega ga nazivaju i „Turski Mančester”. Obilazak grada. Slobodno vrijeme za shopping na Kapali čaršiji, gde se jeftino mogu kupiti: srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća, začini, slatkiši. Povratak u Istanbul. Noćenje.

6. Dan – (Petak 13.05.2022.) ISTANBUL – EDIRNE – BIH

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Edirnama. Dolazak u Edirne u podnevnim satima. Obilazak grada u pratnji vodiča: džamija Selimija, Eski džamija, zgrada općine i drugo. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti do polaska prema BiH. Vožnja istim putem preko Bugarske, Srbije i BiH.

7. Dan – (Subota 14.05.2022.) BIH

Nastavak putovanja za BiH. Planiran dolazak u BiH u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

Cijena aranžmana: 249,00 KM

First Minute cijena za prvih 20 rezervacija

Redovna cijena nakon ovog datuma je 269,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-Obilazak stare gradske jezgre Istanbula sa lokalnim vodičem – 10€

-Krstarenje Bosforom – 20€

-Posjeta četvrti Eyup, Ortakoyu i shopping outletu Venezia – 20€

-Cjelodnevni izlet koji uključuje četvrti Ortakoy, Uskudar, džamiju Camilica i trg Taksim – 20€

-Obilazak Burse – 25€

-Putničko zdravstveno osiguranje za sve dane trajanja putovanja – 12,00 KM

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusima visoke turističke klase

-Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu sa u starom dijelu Istanbula

-Obilazak Edirnea

-Usluge vodiča tokom putovanja kao i kompletne organizacije

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 30%

-Doplata za jednokrevetnu sobu 120,00 KM po osobi.

-Doplata za dodatno sjedište u autobusu – 120,00 KM po osobi.

Napomena:

-Za ulazak u Tursku od 01.06.2021. potreban je alternativno: PCR test (ne stariji od 72h), Brzi Antigen test (ne stariji od 48h) ili potvrda o primljenoj drugoj dozi vakcine (najmanje 14 dana prije ulaska u Tursku).
Brzi antigen testovi za klijente agencije Almy Travel, u poliklinici „Sunce“ u Zenici koštaju 15,00 KM po osobi.