NOVI PAZAR - SJENICA

U samom srcu starog Rasa, na nešto manje od 300 kilometara udaljenosti od Beograda, kada se krene prema jugu smješten je Novi Pazar, kroz čiju teritoriju protiču čak četiri rijeke : Raška, Jošanica, Deževska i Ljudska rijeka. Sam grad je smješten na oko 500 metara nadmorske visine, a plodnu kotlinu u kojoj je smješten nadvisuju Pešterska visoravan, te planine Golija i Rogozno. „Kada se nađete u gradu koji iza sebe ima 500 godina dugu Osmansku historiju i više od 1000 godina dugu historiju iz srednjeg vijeka i sve to imate na jednom mjestu onda je nemoguće odoljeti njegovoj ljepoti i šarmu. Sličan mini Istanbulu sa minaretima sa okolnih Lejlek, Arap i Altun Alem džamije koji sa ranim jutrom pozivaju na molitvu, pekarama koje svojim mirisima mame, izvanrednim baklavama i poslasticama sa roštilja i nasmijanim licima ljudi naprosto su pejzaž koji se ne može opisati ali se mora vidjeti i doživjeti. Tu su i znamenitosti iz srpske srednjovjekovne istorije: Petrova crkva i manastir Sopoćani, svetinje od čije ljepote zastaje dah“, napisala je Valeri Singlton(ugledna novinarka i dugogodišnji urednik u školskoj redakciji BBC).

1. Dan – Petak (22.10.2021.)

Polazak iz BiH u kasnim večernjim satima. Nastavak putovanja preko Sarajeva, Rogatice, Rudog, Priboja, Bistrice, Nove Varoši. Usputno stajanje radi odmora, po potrebi grupe.

2. Dan – Subota (23.10.2021.)

Dolazak u Novi Pazar u jutarnjim satima. Slijedi obilazak (sa profesionalnim vodičem) gradskog bedema sa kulom motriljom, Altun Alem džamije, razgledanje užeg centra grada, stari turski hamam. FAKULTATIVNO: Posjeta tri kulturno historijska spomenika koji su pod zaštitom UNSECO-a, manastir Sopoćani, manastir Đurđevi stupovi i Petrovu crkvu. Slododno vrijeme u centru grada te prilika za shopping u Novom Pazaru. Noćenje.

3. Dan – Nedjelja (24.10.2021.)

Doručak. Poslije doručka posjeta glavnoj pazarskoj pijaci (nedjelja u Novom Pazaru je pijačni dan), slobodno vrijeme za indvidualne aktivnosti. U poslije podnevnim satima predviđen je povratak ka Bosni i Hercegovni. U povratku posjeta Sjenici u zadržavanje od 2h. Nastavak vožnje ka Bosni sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak je predviđen u večernjim satima.

Cijena aranžmana: 95,00 KM

Aranžman obuhvata:

-Prevoz turističkim autobusom

-1 noćenje s doručkom u hotelu u Novom Pazaru,

-Pratilac putovanja i kompletna organizacija

Aranžman ne obuhvata:

-Putničko zdravstveno osiguranje – 5 KM po osobi

-Individualne troškove (npr. ulaznice za muzeje)

Obilazak Novog Pazara sa stručnim vodičem – 5 KM po osobi