Venecija - Karneval 2023.

Smatra se da Venecijanski karneval datira iz davne 1162. godine, kada je Republika Serenissima (kako se tada nazivala) objesila Ulrica di Trevena, Akvilejskog patrijarha. U čast pobjede, stanovnici Venecije počeli su plesati ulicama i okupljati se na Trgu Svetog Marka, glavnom gradskom trgu. Ovaj običaj počeo se ponavljati svake godine, a službeno obilježje dobio je u vrijeme renesanse. U 17. stoljeću, barokni karneval postao je prepoznatljiv u svijetu, a njegova slava nastavila se tijekom 18. stoljeća. S padom Mletačke republike njegov značaj počinje slabiti, a uskoro je i potpuno zabranjeno održavanje karnevala za vrijeme Napoleona koji je smatrao da se pod maskama kriju špijuni i urotnici. Nakon dugogodišnjeg odsutstva, talijanske su vlasti 1979. godine odlučile u Veneciju vratiti istoriju i kulturu tradicionalnog karnevala. Od tada do danas, karneval u Veneciji postao je, uz onaj u Rio de Janeiru, najpoznatiji i najposjećeniji svjetski karneval.

1. Dan – SARAJEVO – BiH

Polazak iz Sarajeva oko 19.30h sa željezničke stanice. Polasci iz Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja Doboja, Tuzle, Banja Luke i Gradiške. Putovanje preko Hrvatske i Slovenije. Noćna vožnja.

2. Dan – BiH – VENETO – VENECIJA

Planirano zaustavljenje u Palma Nova Outlet Village za shopping vrijeme, nastavak vožnje do hotela. Check-in u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. Fakultativno: Razgledanje Venecije. Odlazak brodom do istorijskog centra grada, šetnja sa vodičem: Trg sv.Marka, Duždeva palata, Bazilika sv.Marka, kanal Grande, Ponte Rialto, Akademija). Poseban je doživljaj biti u Veneciji u vrijeme karnevala. Grad oživljava duh starog festivala i mnogi venežani i dan danas upražnjavaju maškare u vrijeme karnevala. U prošlosti su maske služile da bi se iza njih sakrilo lice kockara, dužnika, lopova, kurtizana ili onih koji su se ugodno osjećali pod maskom da sakriju svoj pravi identitet. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti,kupovinu suvenira i slično. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan – VENETO – VERONA – PADOVA

Doručak. Check out iz hotela. U 10.00 sati Fakultativno: Polazak za Veronu. Odlazak autobusom do centra grada i razgledanje grada, šetnja sa vodičem: (Trg Bra, Arena, Via Mazzini, toranj Lamberti, Trg Signori sa spomenikom Dante Aligijeriju, Julijina kuća i najpoznatija ljubavna priča svih vremena)… Nastavak vožnje do Padove, po dolasku slijedi obilazak užeg centra grada Trg Prato dela Vale, Bazilika Sv. Ante Padovanskog, Botanička bašta.. Nastavak vožnje prema talijansko-slovenskoj granici. Noćna vožnja.

4. Dan – BiH

Planiran dolazak na odredište u ranim jutarnjim satima.

Cijena aranžmana: 169,00 KM

First Minute cijena za prvih 20 rezervacija

Redovna cijena je 189,00 KM

Aranžman ne obuhvata:

-Putničko zdravsveno osigruranje (PZO) – 8 KM

-Jednokrevetna soba – 60,00 KM

-Dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom

Fakultativne izlete:

  • VENECIJA – 25 EUR /gradska taksa, vožnja brodom do Venecije i natrag, obilazak sa vodičem
  • VERONA PADOVA – 25 EUR / prijevoz autobusom do Verone i Padove, takse i obilasci gradova u pratnji vodiča
  • PAKET TRI GRADA – 45 EUR

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusom visoke turističke klase

-Smještaj u hotelu sa 3*** na bazi 1 noćenja s doručkom

-Razgledanja prema programu

-Pratilac grupe tokom putovanja

-Pripremu, organizaciju i garanciju putovanja

Napomena:

-Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko-zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije), bez obzira da li podliježe procesu viziranja pasoša / putovnice ili ne.

-Smještaj u 1/3 (trokrevetnim sobama) podrazumijeva 1 „francuski“ ležaj i 1 pomoćni ležaj (ili sofa) „na razvlačenje“. Sve sobe u hotelima su iste veličine bez obzira dali se radi o sobama 1/1, 1/2 ili 1/3.