Alzas - 1. Maj 2024.

1.dan: Utorak, 30.04.2024 – BiH
Okupljanje u večernjim satima. Polazak putnika iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Maglaja, Doboja, Gračanice, Lukavca, Tuzle, Banja Luke i Gradiške. Vožnja preko Zagreba, Ljubljane, Salzburga.

2.dan: Srijeda, 01.05.2024 – ULM-STRASBOURG
…..i Njemačku do Ulma, rodnog grada Alberta Einsteina. Grad, kojeg Dunav dijeli na novi dio koji se nalazi u Bavarskoj i stare jezgre u Baden-Württembergu, najpoznatiji je po gotičkoj katedrali (Ulmer Munster) s najvišim tornjem na svijetu visine 161,53 m, slikovitoj četvrti Fischervietel i kosoj kući Schiefe Haus. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak putovanja prema Strasbourgu, gradu na istoku Francuske, na lijevoj obali rijeke Rajne. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan: Četvrtak, 02.05.2024 – STRASBOURG-HEIDELBERG
Doručak. Fakultativni izlet prema Heidelbergu, koji je smješten na rijeci Neckar i naseljen još od prahistorijskog doba. Na području grada arheolozi su otkrili čeljust heidelberškog čovjeka staru nekoliko stotina hiljada godina. Tokom Drugog svjetskog rata Heidelberg nije bio značajnije uništen te je poslije rata brzo vratio svoj stari sjaj. U starom dijelu grada svakako ćemo vidjeti Dvorac Heidelberg, koji dominira pogledom na grad. Na sjeveru grada nalazi se Philosophenweg, staza kojom su filozofi i sveučilišni profesori šetali i u razgovorima dolazili do velikih otkrića. Naravno, Heidelberg ne bi bio to što jest bez svog sveučilišta osnovanog 1386. g. i time najstarijeg u Njemačkoj. Želite li vidjeti stari kampus, zaputite se u povijesnu jezgru! Potom nastavite prema crkvi sv. Duha, najpoznatijem gradskom svetištu, odakle možete produžiti do Staroga mosta. Povratak u Strasbourg. Razgled grada: Katedrala Notre Dame, Guthenbergov trg, Crkva Sv. Tome, Mostovi na rijeci ILL, četvrt Mala Francuska. Predlažemo večeru u najslikovitijem dijelu starog Strasbourga sa šarenim građevinama od drveta nastale u 16. stoljeću. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

4.dan: Petak, 03.04.2024 – ALZAS – FREIBURG – COLMAR-RIQUEWIHR
Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet u pokrajinu Alzas (fran. Alsace) i njemački Freiburg. Polazak prema gradiću Freiburg koji s pravom nosi nadimak “Dragulj Schwarzwalda”. Iako je tijekom II svjetskog rata bio gotovo razoren, polako i precizno je sagrađen do posljednjeg detalja pa danas nosi titulu kao jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova u Europi koji ima i najveći broj sunčanih dana u Njemačkoj. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja do gradića Colmar, smještenog u podnožju planine Vogezi na rijeci Laugh, koja je kanalom povezana s Rajnom. Zbog mnogobrojnih mostova, kanala i predivnih trgova, nosi još jedno ime – “mala Venecija”. Slobodno vrijeme. Nastavljamo prema selu Riquewihr, jedno od najljepših sela Francuske. Uske uličice podsjećaju na scenografiju za neki film iz srednjeg vijeka pa je tu već i snimano više filmova. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan: Subota, 04.05.2024 – STRASBOURG-TITISEE-DONAUESCHINGEN
Doručak. Check-out iz hotela. Slijedi vožnja podnožjem Schwarwalda kroz idilična planinska sela, ujedno i kroz jedan od najljepših prizora na čitavom putovanju. U brdu, iznad sela Triberg, nalazi se istoimeni najviši vodopad u Njemačkoj sa padom od 163m. Pauza za obilazak vodopada-individualno (karta oko 4,50 EUR) ili šetnju kroz selo, poznato po ručno rezbarenim drvenim satovima sa kukavicom. Put se nastavlja do mističnog, glečerskog jezera Titisee, najvećeg u Schwazwaldu, koje svoje ime duguje rimskom caru Titusu, koga je opčinila njegova ljepota. Pauza za šetnju i ručak. Kraća vožnja do Donaueschingena, sjedišta prinčeva Furstenberg na čijem imanju, pored dvorca „zvanično“ izvire Dunav. Nakon slobodnog vremena, slijedi vožnja kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

6.dan: Nedjelja, 05.05.2024 – BiH
Dolazak u BiH u jutarnjim satima.

Cijena za prvih 20 prijava: 499,00 KM

Redovna cijena: 559,00 KM

Aranžman obuhvata:

-Prijevoz autobusom visoke turističke klase (TV, Video, Caffe, Clima, Radio, DVD, VCD, Caffe),

-3 noćenja sa doručkom u 1/2 i 1/3 sobama u hotelu 3*** u pokrajini ALZAS

-Posjeta prema programu

-Obilazak Ulma

-Obilazak jezera TITISEE i DONAUESCHINGENA

-Pratilac putovanja ispred agencije

-Troškove pripreme i organizacije

Aranžman ne obuhvata:

-Fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-historijske spomenike

-Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje: 12,00 KM

-Doplata za 1/1 sobu: 220 KM

-Turistička taksa: 5 EUR po noćenju – plaća se lično na recepciji hotela

Izlete:

  • CJELODNEVNI IZLET HEIDELBERG – 25 EUR
    IZLET  
  • ALZAS+SCHWARZWALD: FREIBURG-COLMAR-RIQUEWIHR – 35 EUR
  • OBILAZAK STRASBOURGA – 10 EUR

Potrebna dokumentacija:

-Putna isprava (pasoš, putovnica) biometrijska sa rokom važenja 90 dana od dana polaska na putovanje.

-Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba. U slučaju manjeg broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korekcije cijena i/ili otkaza putovanja najkasnije 10 dana prije polaska.

Doplate i popusti:

-Dijete do 11 godina u pratnji dvije odrasle osobe ostvaruje popust 20%